Finlanda răsplătește sprijinul României în cursa pentru NATO. Decizie privind Spațiul Schengen

de: Cătălina Burghelea
20 07. 2022

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a purtat, miercuri, 20 iulie, discuţii telefonice cu omologii finlandez și suedez – Pekka Haavisto şi Ann Linde -, convorbire în care oficialul MAE i-a anunțat despre ratificarea protocoalelor de aderare a celor două state la Alianţa Nord-Atlantică.

Zi mare în România pentru Finlanda și Suedia

Cei doi miniştri au mulţumit, în mod deosebit, autorităţilor române, atât celor executive, cât şi Legislativului, pentru sprijinul acordat aderării la NATO a Finlandei și Suediei, exprimându-și satisfacţia pentru finalizarea procedurii de ratificare în Parlamentul României, a precizat ministrul Bogdan Aurescu.

Totodată, oficialii de la Helsinki și Stockholm l-au ovaționat pe ministrul român pentru implicarea sa personală privind demersurile diplomatice efectuate anterior Summitului NATO de la finalul lunii iunie, în scopul facilitării unei decizii pozitive pentru Suedia şi Finlanda la reuniunea liderilor G7 la Madrid.

Sprijin pentru aderarea la Spațiul Schengen

Cu prilejul discuției telefonice a ministrului Afacerilor Externe cu cel finlandez Pekka Haavisto, şeful diplomaţiei române a ridicat şi subiectul aderării României la Schengen, obiectiv prioritar pentru țara noastră. Astfel, Finlanda a dat asigurări că suntem susțineți să aderăm la acest spațiu european fără frontiere.

Astăzi, Senatul României a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru ratificarea Protocoalelor de aderare a celor două țări nordice la NATO. S-au înregistrat 96 de voturi „pentru”, iar un singur senator nu a votat. De asemenea, și Camera Deputaţilor a adoptat, ca primă Cameră sesizată, proiectul de lege privind integrarea Suediei și Finlandei în alianța occidentală.

Dreptul la libera circulație în UE

Săptămâna trecută, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a transmis că România va solicita, la nivel european, realizarea unei evaluări voluntare, în luna septembrie, despre aderarea la Spaţiul Schengen. Speranța guvernului de la București este ca, până la finalul anului 2022, să fie oficializată această decizie.

„Suntem în etapa în care așteptăm realizarea unei evaluări voluntare, lucru pe care îl vom solicita cu ocazia primei reuniuni. În luna septembrie ne propunem să realizăm, împreună cu experții din statele membre această evaluare voluntară, astfel încât la momentul octombrie 2022, la prima reuniune a Consiliului JAI să fim în măsură să prezentăm toate condițiile solicitate și să îndeplinim toate condițiile tehnice, astfel încât decizia să fie favorabilă România”, a subliniat Lucian Bode.

Potrivit oficialului MAI, țara noastră şi-a asumat toate obligaţiile de securitate a frontierelor. Ministrul este încrezător că, sub preşedinţia cehă a Consiliului UE, România va avea dosarul aprobat pentru aderarea la Spaţiul Schengen.